F.A.Q2022-02-21T15:53:54+01:00

F.A.Q

Bra att tänka på vid Resan!

Flygresa2022-02-21T16:36:25+01:00

Tänk på att boka din flygresa så fort du har bokat resan.

Visum2022-02-21T15:51:33+01:00

INDIEN:

Visum söker du själv enklast på https://indianvisaonline.gov.in
Tänk på att du behöver ett svartvitt porträtt samt en scannad kopia av ditt pass.
Finns några olika varianter på visum, det som är lämpligast för de flesta är 30 dagars E-Visa.

BOTSWANA:

Till Botswana behövs inget visum, men när vi besöker Victoriafallen i Zimbabwe löser vi visum på gränsen innan vi åker in. Kostnad 30 USD betalas kontant.
Anmälningsavgift2022-02-21T15:59:04+01:00

När du bokar resan skall en anmälningsavgift på 6000 kr betalas omgående.
Avgiften betalas bara tillbaka om resan INTE blir av på grund av för få bokade eller av annan anledning utanför Nywall travels kontroll.

BETALA via SWISH: 123-0193904 (Nywall Media AB)

Vaccinationer2022-02-21T16:06:44+01:00

INDIEN:

Rådfråga er vaccinationscentral eller Vårdcentral. Allmänskydd som Stelkramp, Hepatit A och B samt skydd mot Kolera, och då är Ducoral är bra att ta. Vi besöker inga områden med Malaria. Malaria finns i Sunderbans, men endast under monsun perioden.

BOTSWANA:

Rådfråga er vaccinationscentral eller Vårdcentral. Allmänskydd som Stelkramp, Hepatit A och B samt skydd mot Kolera och då är Ducoral bra att ta. I både Maun (Ocavango Deltat) och Kazungula (Choke District) finns Malaria och då behöver man skydd.

 

Valuta2022-02-21T22:16:56+01:00

INDIEN:

Valuta: Indiska rupier  Man får endast växla in ett mindre belopp i Sverige, 3000 kr/person Finns gott om ATM maskiner i Indien så det är inga problem. Man kan betala med kort på de flesta hotell, restauranger och affärer. Dock väldigt bra att ha kontanter och då gärna i små valörer. Se till att korten är öppna för uttag samt köp i Asien och Europa.

BOTSWANA:

Valuta: Botswanska Pula. Svårt att växla in utanför Botswana, i städerna finns det gott om ATM maskiner att ta ut valuta, på de flesta hotel och affärer funkar de flesta konto/kreditkort vilket oftast är smidigast, men alltid bra att ha lite kontanter. Glöm inte att kontrollera så att era kort är öppna för köp i Afrika och Europa.

Telefon/Internet2022-02-21T20:20:56+01:00

INDIEN:

Mobiltelefonen funkar i stort sett överallt, i Sunderbans kan mobiltäckningen var undermålig. Det är ganska dyrt att ringa till Sverige, så använd hotellens eller restaurangernas WIFI och ring via Messenger eller FaceTime etc.

BOTSWANA:

I Botswana funkar mobilen bra i städer/byar ute i bushen är det lite sämre. Hotellen har WiFi men det är inte alltid det funkar, bredbandet är lite slöare än vad man är van vid. Även här kommer och går strömmen. Att ringa Sverige kostar ca 50 kr/minut, varierar kanske lite mellan operatörer.

Stölder2022-02-21T22:19:33+01:00

INDIEN:

Under mina 15 resor till Indien har jag varit helt förskonad från stölder. Givetvis är det sunt förnuft som gäller. Man visar inte stora sedelbuntar på en marknad, för ficktjuvar finns det. Annars upplever jag Indier som mycket ärliga, dock vill de gärna tjäna pengar på oss Västerlänningar, så pruta är bra!!

BOTSWANA:

Även här är det sunt förnuft som gäller, visar inte stora sedelbuntar i affärer eller på en marknad. Man låter inte kontanter och kreditkort ligga framme på rummet etc. Uppfattar Botswana som ett ganska säkert land att resa i.

Hygien2022-02-21T22:26:03+01:00

INDIEN:

Det är vida känt att det är lätt att bli magsjuk i Indien. Jag har varit jätte dålig. Men mina sista 10 resor har jag klarat mig helt utan åkomma. Jag använder massor av handsprit. Man tar i pengar och andra saker och det när ganska skitigt o då är det bra att sprita sig. Om det är handspriten som är nyckeln det låter jag ha osagt, men det har stor inverkan. Toaletter ute på ”stan” kan ha väldigt skiftande kvalitet och hygien. Hotellstandarden är mycket hög och badrummen är bra. Undantaget är Sunderbans som är enkelt boende. Båda gångerna jag varit där har alla (ca 12 resenärer/gång) älskat stället.

BOTSWANA:

Aldrig haft problem med magen på den Afrikanska kontinenten. Undvik kranvattnet. Maten på våra olika boenden är riktig bra och fräsch

Under pandemin satt det vakter i varje affär/bensinstation och vid restauranger och sprutade handsprit i händerna på alla som gick in. Botswana är rent och snyggt.

Tidsskillnad2022-02-21T16:20:27+01:00

INDIEN:

Indien ligger 3 timmar och 30 minuter före Sverige och landet har bara en tidszon.

BOTSWANA:

1 timma före sverige

Trafiken2022-02-22T16:25:18+01:00

INDIEN:

I storstäderna är trafiken näst intill outhärdlig. I Delhi byggs det enormt mycket. Man håller på att bygga ut sitt tunnelbana nät och det känns som om det tillkommer nya linjer varje gång man besöker staden. Det får också till följd att de blir en del avbrott i trafiken. Att det sedan är en av världens största städer gör inte saken bättre.

BOTSWANA:

Vägarna i Botswana är av varierande kvalitet. Vi kör mellan Maun och Kasane som är en sträcka på ca 60 mil. Den vägen är bra och trafiken är måttlig, sista 30 milen en del lastbilar då det är en av huvudvägarna från Sydafrika och norr ut.

Luften2022-02-21T16:22:55+01:00

INDIEN:

Delhi har extremt mycket luftföroreningar. Slutet på september och början av oktober är det INTE som värst, det kommer lite senare i oktober/november. En kombination av för mycket trafik och att man skördar ris. Efter man skördat riset bränner man blasten vilket är förbjudet, men man gör det ändå, vilket får till följd av att det blir mycket rök och föroreningar. Det blir som ett lock över staden.

BOTSWANA:

Luften i Botswana är ren och fräsch

Att ta med på resan2022-02-22T16:21:18+01:00

INDIEN:

Viktigast är om man har mediciner naturligtvis, annars är bra skor att föredra. Själv har jag alltid vandringskängor och ett par bra löparskor(springer inget, men sköna att gå i) Handsprit, ficklampa (strömmen kommer och går, även i storstäderna)

BOTSWANA:

Viktigast är om man har mediciner naturligtvis, annars är bra skor att föredra. Själv har jag alltid vandringskängor och ett par bra löparskor(springer inget, men sköna att gå i) Handsprit, ficklampa (strömmen kommer och går, även i storstäderna)

Att tänka på2022-02-22T16:57:51+01:00

INDIEN:

När man besöker tempel eller moskeer skall man helst inte ha kortbyxor eller kjol som slutar ovanför knäna. Brukar stoppa ner en sarong vilket funkar bra som skydd då det ibland blir väldigt varm. Kvinnor skall inte ha bara axlar o ibland skall de även skyla håret, främst i moskeer. Vissa platser är strikt religiösa då är det strängt förbjudet med alkohol, det finns knappt att köpa på en del platser.

BOTSWANA:

När man åker på Safari är det nästan nödvändigt med huvudbonad (hatt eller keps) pga den starka solen. Myggmedel är alltid bra att ha samt bra skor, gärna kängor. Glöm inte solskyddsfaktor.

Fotografering2022-02-22T16:53:12+01:00

INDIEN:

De flesta Indier älskar att vara med på bild. Respektera alltid om de INTE vill bli fotograferade. I Tempel är det känsligt att fotografera vissa gudabilder, dock inte alla. Vissa tempel får man inte ens ha med kameran in. Jag har rätt bra koll på vad som funkar och inte.En sak som är säker, det finns hur mycket som helst att fotografera. Bra att ha med en dator och externa hårddisk för man tar mycket mer bilder än man tror.

BOTSWANA:

När man skall fotografera på Safari turerna är det bra med något längre teleobjektiv. Minst 200 mm är att föredra, gärna längre optik. Men vi kommer även nära djuren, på båtturerna väldigt när så har man inte tillgång till långa objektiv finns det fortfarande goda möjligheter att få fina bilder. När man fotograferar människor så är respekt väldigt viktigt. Vill de INTE vara med på bild så tar man ingen bild, inte svårare än så. Många gillar dock att bli fotograferade.Bra att ha med en dator och externa hårddisk för man tar mycket mer bilder än man tror.

 

Till toppen